Translate

zaterdag 9 mei 2015

Deel 47 / Chiquimula – Antigua Guatemala – Lago de Atitlán – Quiriguá


De grensovergang van Honduras (El Florido) naar Guatemala verliep volt. Alleen moesten we een extra uur wachten want de bareel die ons het land moest binnenlaten was afgebroken, gelukkig niet op onze camper. Ondanks dit voorval bleken de Guatemalteken er hun glimlach niet bij te verliezen. Dit was een aangename kennismaking, terug lachende gezichten.



Onze eerste overnachting zou je niet direct verwachten in Guatemala. Een Finca-Hotel-Restaurant (Los Laureles) biedt zijn tuin aan om gratis te kamperen met je camper. Na een kleine betaling (niet in dollars maar quetzales) konden we ook genieten van het mooie zwembad. De vele mango’s aan de bomen mochten naar hartenlust geplukt worden, wat lekker! Er was ook een kleine dierentuin, de pauw was hier de meest trotse van allen.




Genoeg genoten, terug naar de werkelijkheid. Die was heel druk en hectisch. Overal maar ook overal auto’s, vrachtwagens, tuk-tuk’s, moto’s en fietsers. In de omgeving van de hoofdstad Guatemala probeerde de verkeerspolitie dit alles in goede banen te leiden.


De huidige hoofdstad Guatemala hebben we niet bezocht. Wel bezochten we de oude hoofdstad Antigua Guatemala. De stad ligt op een koele hoogte van 1.500 meter omringd van twee vulkanen, de Agua en de Fuego (actief), beide over 3.000 meter hoog. Spijtig voor ons was het steeds te bewolkt om deze reuzen goed te kunnen zien. Antigua is gesticht in 1541 en in 1773 bijna volledig verwoest door een zware aardbeving. Wij hadden een zeer veilige overnachting plaats bij de toeristen politie.



De koloniale sfeer in de stad was zeer gezellig. De gebouwen die de aardbeving hebben overleefd geven de stad een mooie flair. Het dagelijkse leven is een mix van Spaanse en Maya cultuur. De mensen lopen nog steeds in hun bonte klederdracht.




In deze stad waren vroeger vele kloosters gevestigd. Van hieruit vertrokken vele monniken naar de Maya gebieden in de omringende landen om daar het Christendom te gaan verspreiden. Dit is hun gedeeltelijk gelukt. Vele Maya’s hebben het Christelijk geloof aangenomen maar belijden ook nog hun eigen geloof en rituelen. Dit kon men duidelijk merken in de ruines van de kathedraal. Het altaar heeft een piramide vorm en de onderliggende crypte een “vleermuis altaar”.




Het busstation was een streling voor het oog. Zo vele fel gekleurde bussen. Mooi om langs de buitenkant te zien. Een tocht met deze luidruchtige “rammelkarren” bestuurd door “wegpiraten” zien wij niet zitten.


Wij nemen onze eigen veilige camper om het Lago de Atitlán te gaan ontdekken. Andere overlanders hadden ons een tip gegeven van een mooie overnachting plaats aan het meer. Wat ze wel waren vergeten te zeggen is dat de weg er naar toe een pure horror is. Nu hebben we al wel wat meegemaakt op onze reis, maar zo’n steile weg hebben we nog niet gezien. Na de derde scherpe bocht namen we de wijze beslissing om, met veel gezwoeg, weer naar boven te rijden. Wat een geluk, want de regensluizen gingen daarbij ook nog open en maakte de wegen er nog glad bij ook.




Op zoek naar een geschiktere overnachting plaats kwamen we aan in Panjachel. Hier was wel een redelijk mooi uitzicht op het meer en de omringende vulkanen. De pech was compleet, de camping was gesloten wegens een trouwfeest dat weekend.



Als het hier dan zo zit, verlaten we dan nu snel de bergen waar de winter (invierno) zijn intrede heeft gedaan en gaan een weekend doorbrengen onder de mango bomen in Finca Los Laureles.




Na een weekend onze batterijen goed te hebben opgeladen met mango’s en zon volgde we de Rio Motagua oostwaarts naar de aan de rivier gelegen Maya ruines van Quiriguá. Deze Maya site ligt in stukje overgebleven regenwoud. Het belangrijke aan deze site zijn niet de grote tempels maar de mooi gebeeldhouwde monumenten van de toen heersende Maya koningen. De centrale plaats is een van de grootste in de Maya wereld (150m x 300m). Op deze plaats staan dan de 10m hoge “Stelea’s" en ook de liggende “Zoomorfs” en “altaren”. Een  mooie plaats, maar de inkom van 20 euro per persoon vinden we net iets te veel voor een site die men op een uur grondig heeft bekeken. (De Maya’s gaan ons nog heel wat euro’s kosten want er staan nog vele sites op het programma …) Wie dagelijks gratis van deze plaats mag genieten zijn de mooie spechten en salamanders ... Tot de volgende keer.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten